Тази година любимият ни помощник при избор на следваща дестинация и

...
Тази година любимият ни помощник при избор на следваща дестинация и
Коментари Харесай

Най-добрите дестинации, които да посетим през 2024 г.

Тази година обичаният ни асистент при избор на последваща дестинация и обмисляне на пътуването Lonely Planet навършва 50 години. А с изключение на със своите отпечатани над 150 милиона книги в международен мащаб, австралийският издател на пътеводители всяка година радва пътешествениците със лист на дестинациите, които предлага да посетим през идната година.
 3 дестинации за city break през есента
3 дестинации за city break през есента

Болоня, Бари и Малага ви чакат

И не щеш ли незабелязано пристигна времето и на този за 2024 година, която напълно скоро ще почука на вратата ни. След дългата пауза поради коронавирус пандемията и другите ограничавания за пътувания броят на полетите в международен мащаб доближи рекордни равнища, а жаждата за нови завършения е по-силна от всеки път. Този път предложенията са подредени в цели пет категории - за всекиго по нещо.

Държави:
Монголия Индия Мароко Чили Бенин Мексико Узбекистан Пакистан Хърватия Света Лусия (Карибски регион)
Вероятно изненадващо за някои, първото място на Монголия в действителност е изцяло справедливо. От Lonely Planet дефинираха годините 2023-2025 за доста подобаващи за посещаване на най-рядко обитаемата страна в света.

Освен със своите " необятно отворени пространства, авантюристичен действия и отличителна кулинарна и музикална просвета ", Монголия ни притегля с облекчените условия за влизане, подобрената инфракструктура и новото летище за 650 милиона $.
 Хохот, столицата на Вътрешна Монголия

Хохот, столицата на Вътрешна Монголия

Региони
Западна Балкани - Транс Динарика колоездачен маршрут Остров Кенгуру, Австралия Донигал, Ирландия Баска самостоятелна област, Испания Южен Тайланд Крайбрежието на суахили, Танзания Монтана, САЩ Леоганг, Австрия
Велосипедният маршрут, който се открива през идната година, е най-хубавият избор за всички приключенци. Той е с дължина 3364 км и минава през Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Северна Македония, Косово и Сърбия, като по пътя си пресича планински вериги и Адриатическо море.

The Trans Dinarica Cycle Route, which is the first and only cycle route linking all eight countries of the Western Balkans, including Slovenia, has been named one of Lonely Planet's Best in Travel experiences for 2024.
— Feel Slovenia (@SloveniaInfo)
Градове
Найроби, Кения Париж, Франция Монреал, Канада Мостар, Босна и Херцеговина Филаделфия, Пенсилвания Манаус, Бразилия Джакарта, Индонезия Прага, Чехия Измир, Турция Канзас, Мисури
Найроби печели челната позиция в тази категория заради  " неповторимите си ритми, впечатляващ набор от заведения за хранене, въодушевени от локалното население, и непрекъсната ротация тук-там за изкуство и просвета ", изясняват от Lonely Planet. Националният парк, който е на малко разстояние с кола, също е една причина да посетим този град.
 Парк Ухуру наоколо до Найроби

Парк Ухуру наоколо до Найроби

Устойчиви дестинации
Испания Патагония, Аржентина и Чили Гренландия Маршрутите в Уелс Португалския път / Камино де Сантяго Палау Хокайдо Еквадор Балтийските направления в Естония, Литва и Латвия Еко къщите в Южна Африка
Испания съумя да си извоюва признанието за най-устойчива дестинация поради полаганите старания за разширение на използването на сила от възобновими източници. Освен това се предизвикват туристическите пътувания отвън мощния сезон и оттатък най-популярните дестинации за да се облекчи натиска върху Барселона да вземем за пример, предава CNN.
 Старият град на Валенсия

Старият град на Валенсия

Най-изгодни дестинации
Средният Запад, САЩ Полша Никарагуа Дунавски лимес, България Нормандия, Франция Египет Икария, Гърция Алжир Южни езера и централен окръг Отаго, Нова Зеландия Нощните влакове в Европа  5 от най-странните и забавни влакове по света
5 от най-странните и забавни влакове по света

Железниците, които нарушават разпоредбите

И тази година в листата на Lonely Planet има българско наличие. От там прецизират, че лимесите са поредност от укрепени селища, които в миналото са проследявали обсега на Римската империя, разпростряли се в огромна част от Централна и в Източна Европа.

Те са под егидата на ЮНЕСКО в четири страни, само че българският сектор е избран като най-впечатляващият. Друго преимущество е, че огромна част от местата са налични с велосипед по пътеката Дунав Ултра, която следва Дунав до Черно море и е дълга 740 км - от село Куделин до Дуранкулак. Освен това визитата на лимесите е изцяло гратис.
 Крепостта Баба Вида
Крепостта Баба Вида

От Lonely Planet акцентират обстоятелството, че България си остава една от минимум посещаваните велосипедни дестинации в Европа, само че Дунав Ултра може да промени обстановката и да допринесе за екотуризма. А акцентът в Дунавския лимес на българска територия е средновековният палат Баба Вида, издигнат върху римската цитадела Бонония покрай Видин. Ако още не сме я посетили, в този момент е моментът.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР